dinsdag 24 januari 2017

De Javelin drill - stop het overkruisen

Heel wat zwemmers die we op bezoek krijgen voor onze Video analyse en correctie sessie, hebben last van overkruisen.
Met overkruisen wordt bedoeld dat de hand over de as van uw lichaam gaat bij het insteken zoals op deze foto te zien is:Dit overkruisen kan verschillende oorzaken hebben:
    • Beperkte flexibiliteit in de schouders of rug
    • Beperkte vormspanning en/of rotatie
    • Unilateraal ademen (aan 1 kant) wat dan assymmetrie veroorzaakt in uw zwemmen.

En een groot gevolg van dit overkruisen is dat de zwemmer zijn stabiliteit verliest en de benen een schaarbeweging gaan maken.


Een drill die we bij Swim Smooth regelmatig gebruiken om dit probleem aan te pakken, wordt de Javelin drill genoemd. We gebruiken deze drill heel vaak in de opwarming van de Swim Smooth Swim Squad.


De Javelin Drill

Gebruik uw zwemvliezen en gebruik 1 paddle. Een normale paddle is OK, maar om een optimaal resultaat te bekomen, gebruiken wij de Finis Freestyler paddleDoor de vorm van deze paddle, en door de kiel onderaan deze paddle krijg je onmiddellijke feedback van hoe je in het water komt. Als uw insteek niet volledig recht is, zal deze paddle "tegenwerken" en zelfs afvallen.

Duw af en doe de kick on side drill met de paddle aan de hand die vooraan uitgestrekt ligt. De kick on side drill werd al in detail besproken in deze blog.
Zorg er zeker voor dat je volledig op uw zij ligt met uw andere hand ontspannen op uw heup rustend.

Terwijl je op uw zij ligt, moet je er steeds aan denken om uw arm recht vooruit en mooi uitgelijnd te houden door uw schouderbladen tegen elkaar te trekken. Als je last hebt van overkruisen tijdens uw zwemmen moet je daar zeker aandacht aan besteden want de kans is groot dat dit tijdens deze oefening ook zal gebeuren:


Vergewis je er ook steeds van dat de palm van uw hand steeds naar beneden is gericht met een heel lichte hoek naar beneden vanuit uw pols. Zoals op elk moment in uw slag : elleboog hoger dan de pols, en pols hoger dan de vingertoppen.Als je dat wat onder de knie hebt aan beide kanten (verwissel de paddle van hand om de andere kant te doen), kan je dit beginnen te integreren in uw zwemmen.
Start met 25m kick on side met uw paddle aan de rechterkant en ga na 25m over naar vrije slag zwemmen, waarbij je enkel ademt aan de andere kant van de paddle. Dus als je kick on side deed op uw rechterzijde (met de paddle aan de rechterhand), zwem je nu 25m waarbij je enkel aan de linkerkant ademt.

Adem aan de andere kant van de paddle

Probeer tijdens het zwemmen vooral de focus te behouden op het recht uitstrekken van uw arm tijdens het ademen. Visualiseer dat uw hand een speer is (=javelin) dat recht in het water gaat . Dit is de focus van deze oefening.


Maak er een set van

Zwem deze drill voor 200m (perfect om te integreren in uw opwarming):

Paddle aan rechterhand: 25m kick on side rechts + 25m zwemmen met enkel ademen aan de linkerkant
Paddle aan linkerhand: 25m kick on side links + 25m zwemmen met enkel ademen aan de rechterrkant
Herhaal deze reeks 2 keer.

Deze drill zou je moeten helpen om beter te roteren en de paddle zal je een betere gewaarwording geven van uw catch tijdens uw ademen.

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten